Circulaire verlichting

Home / Energie / Circulaire verlichting

Energieoplossingen


Meer weten?

Graag bespreken we met u wat de mogelijkheden zijn.

(0)33 30 31 089

WAT IS CIRCULAIRE VERLICHTING EN WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Een circulaire economie (ook aangeduid als kringloopeconomie) richt zich op het ontkoppelen van economische groei van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, door deze hulpbronnen effici├źnter in te zetten.

Een circulaire economie stimuleert daarmee innovatie op het gebied van hergebruik van materiaal, componenten en producten.

Circulaire economie bestaat uit twee kringlopen; Een biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugvloeien in de natuur. En een technische kringloop, waarvoor producten (onderdelen) zo zijn ontworpen en vermarkt dat deze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden.

Van bezit naar gebruik

Led-leasen is een bekend fenomeen. U kunt budgetneutraal investeren in led-verlichting, want u bespaart immers meer op energiekosten dan wat u aan verlichting aanschaft. Aan het einde van de looptijd bent u eigenaar van de verlichting.

Bij Circulaire Verlichting gaat dit een stapje verder. U hoeft als klant geen zorgen meer te maken over beheer en onderhoud. U betaalt feitelijk alleen voor het licht. De lichtinstallatie blijft daarom eigendom van de fabrikant. Daarmee is het bedrijf maximaal gedreven om producten te maken die zij zelf kunnen hergebruiken. Na een x aantal branduren worden de lichtbronnen vervangen voor nieuwe, zo blijft het licht altijd op niveau.

In plaats van te betalen voor een product, wordt bij een circulaire economie betaald voor het werkelijk gebruik. Dit wordt ook wel Pay per Lux genoemd. Alternatief is een situatie mogelijk waarin de fabrikant het product terugkoopt na het einde van de levensduur, om vervolgens de armaturen te voorzien van nieuwe modules zodat deze weer hergebruikt kunnen worden.

Voorbeelden van Circulaire Led-verlichting

Led-verlichting die modulair opgebouwd is kan functioneren als circulaire led-verlichting. Een goed voorbeeld hiervan zijn led-lichtlijnen. Door gebruik te maken van een universeel armatuur zoals bijvoorbeeld de Renolux Led-lichtlijn renovatiemodules is het mogelijk om bestaande, (vaak hele oude) lichtlijnen te gebruiken voor led-verlichting. Enkel de lichtmodule wordt vervangen. Ditzelfde principe kan ook worden toegepast op bijvoorbeeld led-downlights met verwisselbare lichtmodulen.

Voordelen van Circulaire Verlichting 

  • Direct besparen
  • Geen omkijken naar onderhoud en/of vervanging
  • Gegarandeerde lichtprestaties
  • Geen investeringskosten
  • Stimuleert hergebruik van materialen en armaturen voor een langdurig gebruik